Dny v diecézích (Porto) a Světové dny mládeže v Lisabonu

24.07.2023 13:06

Přes tři tisíce poutníků z České republiky, z toho 410 z ostravsko-opavské diecéze se účastnilo Světových dnů mládeže s papežem Františkem v portugalském Lisabonu. Čtyři poutníci se vydali také z naší farnosti. Dva vyrazili autobusem z Ostravy už na předprogram do Porta (naše diecéze jako jediná nabídla možnost společné cesty autobusy), zbylí dva přiletěli letadlem do Lisabonu na hlavní program.

Dny v diecézích probíhaly pro naše účastníky v Portu, kde o ně bylo skvěle postaráno. Během pěti dnů od 26. do 31. 7. strávili vždy dopoledne s hostitelskou farností, odpoledne měli možnost využít bohaté nabídky koncertů, muzikálů, přednášek, nebo navštívit ta nejzajímavější místa v Portu, včetně pobřeží Atlantského oceánu.

Světové dny v Lisabonu, které byly ve dnech od 1. do 6. 8., také nabízely různorodý program. Dopoledne se všichni sešli na program s katechezí a mší svatou v českém centru, odpoledne pak mohli poutníci naplnit kulturním programem nebo při ztišení, modlitbou či rozhovorem v mnoha lisabonských kostelích.

Vrcholem celého světového setkání byla sobotní vigilie s papežem Františkem spojená s přespáním pod širým nebem a závěrečná nedělní mše svatá, po níž se poutníci vydali na cestu zpět, do svých domovů.